Hoppa till sidans innehåll

Konståkning


Konståkning är en OS-sport som är både rolig, fartfylld och allsidig träning.

Konståkning delas in i singelåkning, paråkning isdans, teamåkning och teater på is.

I SINGELÅKNING  tävlar man i ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Det korta programmet innehåller åtta föreskrivna element t ex hopp, piruetter, hoppkombinationer och stegsekvenser. Maxtiden är 2 minuter och 50 sekunder, men programmet får vara kortare. Friåkningen består av ett väl balanserat program av friåkningselement som hopp, piruetter, steg och andra sammanbindande rörelser utförda med ett minimum av tvåfotsåkning i harmoni med den musik åkaren valt.

ISDANS utgörs av en manlig och en kvinnlig åkare som tävlar i obligatoriska danser, originaldans och fridans. Inga hopp, piruetter eller lyft över axelhöjd får förekomma.

PARÅKNING utgörs av en manlig och en kvinnlig åkare som tävlar i kortprogram och friåkning. De behöver inte alltid utföra samma rörelse eller ha kontakt med varandra hela tiden, men skall ge ett följsamt och harmoniskt intryck. Det korta programmet består av åtta föreskrivna element som skall utföras med sammanbindande steg; max 2 minuter och 50 sekunder. Friåkningen skall bestå av ett välbalanserat program. Lyft är tillåtet.

TEAMÅKNING är den nyaste grenen inom sporten, som efter kanadensiskt mönster startade 1985 i vårt land. Teamåkningen är konståkningens lagsport. Teamen tävlar i ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Kortprogrammet består av fem föreskrivna element; max 2 minuter och 50 sekunder men får vara kortare.

Friåkningsprogrammet består av ett väl balanserat program komponerat till den musik som teamen valt själva. Programmet ska innehålla en variation av cirklar, block och hjul.

Uppdaterad: 14 MAR 2017 21:46 Skribent: Styrelsen

 

Instagram

Postadress:
Ekerö Konståknings Klubb - Konståkning
Lubova Vodolazska, Torsbergsvägen 8
17975 Skå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info